ELS OR√ćGENS DE LA CONQUESTA I LA INCORPORACI√ď A LA CULTURA D’ OCCIDENT.

 

Un bon grapat d¬īhistoriadors ha fet seua l¬īafirmaci√≥ que el desenlla√ß de la batalla de Muret, el 1213, amb la frustraci√≥ de les ambicions pol√≠tiques occitanes de la casa comtal de Barcelona, va determinar la reorientaci√≥ de les energies expansives catalanoaragoneses cap a les terres de Sarq al¬∑Andalus.

 

Cal tenir en compte que el tipus d¬īexpansi√≥ reclamat per l¬īEsgl√©sia i capa√ß de satisfer adequadament les aspiracions de l¬īaristocr√†cia feudal sols podia realitzar-se a costa de l¬īAndalus.

 

L¬īAndalus era un espai de saqueig i la pedrera on podien tallar-se noves senyories. La captura de l¬īespai musulm√† constitu√Įa un projecte estable i compartit, de la qual formava part, √≤bviament, la figura del rei.

 

Ja el 1226 Jaume I havia obtingut del sayyid Abu Zayd, governador almohade de Val√®ncia, el lliurament anual d¬īuna cinquena part dels tributs ordinaris que percebia, exclosos els que el rei anomena peites, que molt probablement correspondrien a un impost estrany a la legalitat isl√†mica, recaptat de manera eventual i anomenat alfarda.

 

A comen√ßament de l¬īany 1233, en un ambient de conversa informal, el rei Jaume amb la companyia del magnat Blasco d’Alag√≥n i del mestre de l¬īOrde de l¬īHospital, es va tractar ¬†l¬īoportunitat de la conquesta de Val√®ncia i del profit que se n¬īobtindria, per√≤ la seua efic√†cia depenia de la capacitat d¬īacordar els objectius (saquejos, extorsions tribut√†ries, conquestes) i coordinar els agents (llinatges nobiliaris, dignitats eclesi√†stiques, comunitats urbanes).

 

Jaume I acabava de conquistar l’illa de Mallorca, projecte promogut, bàsicament, pels mercaders catalans. La conquesta pretenia augmentar de manera sensible el patrimoni de la Corona, com també la potestat reial, Jaume I, valia  més, per damunt de tot, en patrimoni i en rendes, però també en prestigi.

 

L¬īincident de Mallorca, precipitaria, segurament, l¬īinici de les operacions militars destinades a la captura de Val√®ncia. La conquista de l¬īilla es va resoldre en questi√≥ de mesos, mentre que la del territori valenci√† va comportar gaireb√© ¬†vint-i-cinc anys de guerra i negociacions.

 

La conquesta de Val√®ncia havia de ser una cosa diferent, una empresa dirigida per la Corona, Jaume estava disposat a dirigir l¬īempresa i a posar les condicions. L¬īexpedici√≥ permetia, doncs, coordinar i canalitzar la viol√®ncia generada per la din√†mica competitiva de l¬īaristocr√†cia feudal vers un objectiu exterior leg√≠tim, assenyalat per l¬īEsgl√©sia: l¬īanorreament d¬īuna ‚Äúb√†rbara naci√≥‚ÄĚ d¬īinfidels.

 

A l¬īoctubre de 1236, es va convocar, ‚Äúcort general‚ÄĚ a Monts√≥ ‚Äúper a fer ex√®rcit contra els moros‚ÄĚ. A banda de prometre una dotaci√≥ adequada per a la catedral de Val√®ncia i les parr√≤quies que es crearien a la nova di√≤cesi, Jaume I sols s¬īoblig√† a donar una part indeterminada de la terra conquerida a cada un dels clergues i cavallers que anaren a l¬īex√®rcit, encara que, per evitar arbitrarietats, ho faria d¬īacord amb el consell de l¬īarquebisbe de Tarragona i els mestres dels ordes militars.

 

Un aspecte interessant de l¬īassamblea de Monts√≥ radica en el fet d¬īhaver-se proclamat l¬īempresa valenciana com una croada ‚Äúassumentes crucem ad expugnandum regum Valencie‚ÄĚ, equiparant-la aix√≠ a les expedicions que enviava l’Europa cristiana a Terra Santa, confirmada per butlla papal de Gregori IX al febrer de 1237. El 1248 comptava amb la declaraci√≥ de croada atorgada per Innocenci IV. Jaume I va comptar amb un recolzament prou clar de l¬īEsgl√©sia, principal propagandista de la croada.

 

La declaraci√≥ formal de croada tenia uns efectes pr√†ctics que no eren irrrellevants. Aportava als combatents indulg√®ncies que permetien solucionar eventuals conflictes amb institucions eclesi√†stiques, com tamb√© una protecci√≥ garantida contra els enemics i els creditors, de manera que no pogueren ser perjudicats durant la seua abs√®ncia. Propiciava, igualment, la vinguda de contingents forans gr√†cies a la xarxa capil¬∑lar de comunicaci√≥ i publicitat controlada per l¬īEsgl√©sia al llarg de tota la cristiandat llatina. Finalment, i no menys important, suposava cert suport financer per al rei, ja que permetia desviar cap a la campanya de Val√®ncia les fraccions de les rendes eclesi√†stiques que s¬īenviaven en qualitat de subsidi a Terra Santa.

 

Poc de temps despr√©s va caure damunt les terres valen√ßianes de Sarq al-Andalus Jaume I, el ‚ÄúConquistador‚ÄĚ, governant dels pobles d¬īArag√≥ i Catalunya.¬†

 

Una s√®rie err√†tica d¬īocupacions de places fortificades septentrionals, tal com s¬īhavia previst, va seguir la captura de Borriana en la que el rei s’apress√† a acceptar les condicions que li proposaven els ven√ßuts en comptes de prendre la ciutat a l’assalt per temor als greus altercats que es podien produir ¬†entre la seua pr√≤pia tropa pel repartiment del bot√≠: ‚Äúpodria haver gran batalla a l’entrar en la vila entre catalans e aragonesos e moltra altra gent que hi havia estranya‚ÄĚ; a continuaci√≥ van caure Pen√≠scola, Xivert i ¬†Cervera, que es lliuraren, respectivament, al rei i als ordes del Temple i de l¬īHospital.

 

En 1237, segons relata la ‚ÄúCr√≤nica de Jaume I‚ÄĚ, es trobava este en Alcubles amb cent h√≤mens ¬†a cavall, va saber que el rei moro de Val√®ncia, Zayyan estava amb les seues tropes a Ll√≠ria amb la intenci√≥ d’impedir-li el pas. Jaume I, a pesar de la seua coneguda resposta ‚Äúvinga qui venir vol, que nos la entrarem‚ÄĚ, amb estes paraules sembl√† indicar la seua decisi√≥ de conquistar Ll√≠ria, refug√≠ l’encontre i marx√† per Ali Maymona, dirigint-se al Puig.

 

Este mateix any de 1237, es lliur√† la batalla entre Bernat Guillem d¬īEnten√ßa amb el rei de Val√®ncia, Zayyan, en el Puig, √ļnic enfrontament armat. Jaume I, en la seua Cr√≤nica, diu: ‚Äúen l’avantguarda es trobaven els millors combatents, els peons de les ciutats de la frontera, de X√©rica, Sogorb, Ll√≠ria i Onda, armats de llances i ballestes‚ÄĚ. Despr√©s d’ells, les tropes regulars, la cavalleria professional i, finalment, en la rereguarda, un gran contingent d’h√≤mens a peu, llauradors, artesans i persones de tota condici√≥ que s’havien presentat volunt√†riament en un desesperat intent per detindre l’avan√ß cristi√†.

 

La batalla del Puig represent√† una dura derrota per als andalusins i va posar un final definitiu a les intencions ofensives de l¬īemir. La posici√≥ del Puig fou substitu√Įda per un nou campanent al davant mateix de les muralles de Val√®ncia, tot comen√ßant el veritable setge de la medina.

 

L’11 de juliol de 1238, uns mesos abans de la conquista de Val√®ncia, el rei Jaume I, don√† a l’infant Ferran d’Arag√≥, tio carnal seu, i abat del monestir de Montearag√≥, la vila de Ll√≠ria i el seu castell, convertit en el seu primer senyor feudal de Ll√≠ria. Esta mesura de donacions i repartiment d’alqueries i terres encara no conquistades, dels que esperava disposar molt prompte, la prengu√© el propi rei, amb la fi d’augmentar l’ inter√©s de participaci√≥ per part de senyors feudals i guerrers. Despr√©s de la mort de l’ infant en 1247, Ll√≠ria pass√† al domini de la Corona convertida en Vila Real.

 

La capitulaci√≥ de Val√®ncia es sign√† en Russafa en 28 de setembre de 1238, la vespra de Sant Miquel, davant ¬†l’oposici√≥ de la noblesa feudal, que esperava prendre la ciutat a l’ assalt i obtindre un quanti√≥s bot√≠. Per a quants volgueren quedar-se, Jaume I, els garantia el ple i lliure exercici de la seua religi√≥, lleis, usos i costums.

 

Jaume I va decidir acceptar la capitulaci√≥ i permetre que els habitants de Val√®ncia abandonaren la medina amb el seus b√©ns mobles, escortats fins a Cullera. Comen√ßava l¬ī√®xode ¬†dels milers d¬īandalusins.

 

El 9 d’octubre Jaume I, amb el seu ex√®rcit, f√©u la seua entrada solemne en Val√®ncia la ‚ÄúBella‚ÄĚ.

 

Unes catorze cr√≤niques europees es feren eco de la conquesta valenciana, en les Corts ¬†reials de Fran√ßa, Anglaterra i It√†lia, √©s a dir, en els centres de poder de la cristiandat. Totes elles coincidixen a atribuir la vict√≤ria a la provid√®ncia divina i a destacar el car√†cter cristi√†, unitari, de l’empresa.

 

El Llibre dels feits despatxa r√†pidament el que considera la conclusi√≥ de la conquesta afirmant que la resta del territori es va retre de seguida ‚Äúe aix√≠ haguem-ho tot‚ÄĚ.

 

La creaci√≥ del Regne va anar de la m√† de la promulgaci√≥ del Costum de Val√®ncia, que de seguida fou conegut com a ‚Äúfur‚ÄĚ. Amb una personalitat pol√≠tica, geogr√†fica, econ√≤mica i legal pr√≤pia, creava Jaume I, a l’any 1239, el regne de Val√®ncia. ¬†El rei va atorgar al nou espai pol√≠tic de la Corona un sistema espec√≠fic de pesos i mesures i, sobretot, una moneda pr√≤pia, el diner de Val√®ncia que, no obstant, compartiria inicialment amb el regne de Mallorca.

 

La submissi√≥ de Ll√≠ria, fou a l’any seg√ľent, en 1240, incorporant-se a la cultura cristiana d’occident. La Cr√≤nica de Jaume I, parla d’un cabdill √†rab de Ll√≠ria, anomenat Aben Ferri, que es pos√† al seu servei. El mateix rei el man√† com a personatge mediador en les negociacions per a la rendici√≥ de X√†tiva.

 

Pels anys 1248 ‚Äď 1249, Jaume I, f√©u el Repartiment de Ll√≠ria als nous repobladors, primers cristians vells. La proced√®ncia dels pobladors fou, majorit√†riament catalana i, en proporcions m√©s discretes, occitana, aragonesa i de les comunes italianes.

 

El 3 d’abril de 1252, atorgava a Ll√≠ria la Carta Pobla, concedint i confirmant diversos privilegis, tant d’organitzaci√≥ pol√≠tica i administrativa, com dret a usar escut d’armes, segell de la vila, i representaci√≥ en Corts. Tamb√© ostent√† la jerarquia d’‚Äúuniversitat‚ÄĚ amb dos barris annexos i extramurs, el de la moreria amb la seua mesquita situada entre les faldes dels tossals de Sant Miquel i Santa B√†rbara i, el de la juderia amb la seua sinagoga, en l’actual barri de Reixuxena.

La societat dominant fou el grup minoritari cristi√†, i les institucions religioses plantejades amb tanta cura en el recent creat regne de Val√®ncia, funcionaren com l’ instrument principal per a la submissi√≥ i transformaci√≥ de la Val√®ncia musulmana.

 

Jaume I que havia nascut en Montpeller en 1208, ara fa 800 anys, moriria a València el 27 de juliol de 1276. El seu cos fou soterrat en el monestir de Poblet.

 

Hem indicat amb anterioritat la proced√®ncia majorit√†riament catalana dels nous repobladors i, en concret de Lleida, tradici√≥ recollida per l’historiador renaixentista i primer cronista del Regne Pere Antoni Beuter, en la seua Cr√≤nica (1550) i el tamb√© per el cronista i historiador Gaspar Juan Escolano, en les seues D√®cades (1610-1611) i fins i tot per l’humanista Joan Llu√≠s Vives i March, en la seua obra d’Institutione Feminae Christianae (1524), i les semblances que amb Lleida es mantingueren quant al sistema de pesos i mesures, la jovada, arquitectura civil i religiosa, topografia urbana, festes i tradicions com la de l’√Ängel Custodi. (Remetem a la lectura de l’interessant treball de Felipe Mateu i Llopis, titulat ‚ÄúLleida i les seues relacions amb Val√®ncia‚ÄĚ).

 

Tamb√© Ll√≠ria guarda moltes vinculacions amb Lleida, en diversos aspectes, referents a llengua en fon√®tica, id√®ntic escut de la ciutat tant l’existent en el palau del Consell de la Paeria i el que es conserva en l’esgl√©sia de la Sang en la clau esculturada de la volta on se situa l’anomenada porta dels h√≤mens, o l’utilitzat pels jurats de la vila de Ll√≠ria, i fins i tot l’onom√†stica lleidatana registrada en el llibre del Repartiment de Ll√≠ria i, finalment, lleidatans al servei de Jaume I, com √©s el cas de l’escriv√† del rei, Jaume Roca, que desenrotll√† a partir de 1253 el c√†rrec eclesi√†stic de vicari perpetu en la parr√≤quia de Ll√≠ria i nomenat canonge de la Seu de Val√®ncia.

 

Despr√©s del Repartiment del rei Jaume, 1248 ‚Äď 1249, i l‚Äôestabliment Repoblament a Ll√≠ria dels primers cristians vells, fins a la donaci√≥ de la vicaria perp√®tua a la cartoixa de Portaceli en la figura del fr. Bernardo Hom de Deu en 6 de mar√ß de 1273, van transc√≥rrer vint-i-quatre o vint-i-cinc anys, llavors, √ļltim quart del segle XIII va haver de realitzar-se la construcci√≥ de l’esgl√©sia g√≤tica de Ll√≠ria. Nomenada esgl√©sia de nostra senyora Santa Maria, perqu√® aix√≠ es van denominar totes les esgl√©sies acabades de construir. El ‚ÄúLlibre dels feyts‚ÄĚ, indicar√† ‚Äúen totes les poblacions grans, que D√©u ens va concedir guanyar als sarra√Įns constru√Įm una esgl√©sia de la Mare de D√©u Santa Maria‚ÄĚ.

 

La parròquia, a més de ser un instrument de cristianització, va ser un element constitutiu bàsic en la configuració i repoblació de cada ciutat. La de Llíria molt promte va comptar amb dèsset beneficiats.

 

En la pr√≤pia sostrada goticomud√®jar, decorada per fusters i pintors mud√®jars al mateix temps de la seua construcci√≥, trobem entre el variat repertori iconogr√†fic diverses escenes de tipus religi√≥s i entre elles a destacar, la d’un calvari i la de la Mare de D√©u amb el xiquet assentada en un senzill tron. Es tracta de la representaci√≥ primitiva d’una ‚ÄúMadonna‚ÄĚ, que mostra una nova f√≥rmula per l’actitud del Xiquet poc corrent, acariciant este el rostre de sa mare. A un costat i a l’altre es mostren uns pitxers amb assussenes.

 

Quant a l’advocaci√≥ i devoci√≥ a l’Arc√†ngel Sant Miquel a Ll√≠ria, entre l’escassa documentaci√≥ que es conserva en l’arxiu municipal, localitzem el testament de Domingo Riello, ve√≠ de Ll√≠ria, amb data 26 d’octubre de 1336 davant del notari Raimundo Garcia, del qual triem el fragment seg√ľent: ‚Äú√ćtem: dimito in adjutorio cuiusdum √ßiri quod ardet in capella Sancti Michaelis eiusdem loci quando corpus Christi fuerit super altari, quatour solidos‚ÄĚ. ¬†

 

Not√≠cia documental relativa a l’exist√®ncia d’una capella dedicada en honor a Sant Miquel en la parr√≤quia de Ll√≠ria, on se celebrava la seua festivitat i que va haver de ser una de les m√©s antigues de l’esgl√©sia de la gloriosa Verge Maria.

 

PROCED√ąNCIA I ORIGEN DE LA DEVOCI√ď A L’ARC√ÄNGEL SANT ¬†MIQUEL A LL√ćRIA.

 

Si existeix una imatge arquet√≠pica que ha sobreviscut, amb poques variacions, des de la seua naixen√ßa en el per√≠ode paleocristi√† fins a l‚Äô√®poca moderna, esta ha estat sense dubte la de Sant Miquel, que ha gaudit, per altra part, d‚Äôun culte molt arrelat i alhora renovat en el curs del segles. En el cas del culte, fou a Orient on s’originaren estes imatges, en el si del territori que conform√† l¬īImperi Bizant√≠; a m√©s, a Occident, ens ha arribat via Bizanci i a trav√©s d¬īIt√†lia. La seua difusi√≥ es produ√≠ sobretot a trav√©s de la miniatura i √©s possible que tamb√© viatjaren altre tipus d¬īimatges en relleu, peces d¬īorfebreria o ivoris.

 

Sant Miquel ha estat vinculat o, millor, el seu culte s‚Äôha entrevist com la perpetuaci√≥ o versi√≥ cristiana d¬īantics cultes pagans, comen√ßant pel del d√©u germ√†nic Wotan i passant pel d√©us egipcis Anubis i Thot o dels grecoromans Hermes, Mercuri i Perseu.

 

D‚Äôentre les representacions que es constituiran entorn al culte de l’arc√†ngel Sant Miquel, en destaquen especialment tres; estes representacions s¬īavenen amb el car√†cter amb qu√® s¬īha investit el sant, considerat cap dels mil√≠cies celestials des de molt abans, protector del poble jueu i, dins la tradici√≥ cristiana, protector de l¬īesgl√©sia militant, en oposar-se al diable apocal√≠ptic dels set caps en la seua transformaci√≥ demon√≠aca i semihumana, amb carotes distribu√Įdes pel ventre i genolls tal com es narra en el text de l¬īApocalipsi i, en concret, la que ens interessa √©s la de Sant Miquel lluitant contra el Satan√†s i vencent-lo, inspirada en l¬īApocalipsi i de possible origen copte.

 

Un altre aspecte a tenir present, el suscita el seu propi nom -que significa ‚Äúsemblant a D√©u‚ÄĚ- que el situa proper al poder suprem de D√©u.

 

En la segona meitat del segle XIII, l¬īarc√†ngel apareix vist frontalment, dempeus, en la t√≠pica postura de les ales rectes i com a cap militar, vestit a la romana, amb cota de malla, t√ļnica curta i capa o cl√†mide, segons els vells models d¬ī√®poca imperial romana. Tot i que ens apareixia la llan√ßa ¬†rematada amb creu com a arma contra Satan√†s, juntament amb l¬īescut.

 

Hem de tenir present la devoci√≥ que des de l¬īAlta Edat Mitjana se li dispens√† a Sant Miquel, com a protector no solament de l¬īesgl√©sia sin√≥ tamb√© de les mil√≠cies; es propicien fundacions, despr√©s de recon√©ixer el favor de l¬īarc√†ngel en algunes vict√≤ries i fins i tot s¬īincorpora la imatge guerrera de Sant Miquel en les monedes. En √®poca de Carlemany esdevingu√© sant protector de l¬īImperi, que giren entorn al car√†cter militar del sant.

 

El culte a Sant Miquel hi penetr√† a Catalunya vers al segle X, tamb√© via It√†lia, com a sant titular d’abadies i fundacions benedictines i molt possiblement tamb√© de les can√≤niques, i s¬īextengueren pels nous territoris conquerits a l¬īIslam de la frontera superior d¬īAl-Andalus. Per altra part, s¬īha valorat tamb√©, en este mateix sentit, la influ√®ncia franca, pel fet que col¬∑laboraren en la lluita contra l¬īIslam, propiciant la devoci√≥ a Sant Miquel, considerat protector en aquella lluita aferrissada com a ‚Äúmiles Christi‚ÄĚ. Tant en el m√≥n gal, com en el germ√†nic, el flamenc o l¬īhisp√†nic, s¬īassimila la representaci√≥ de Sant Miquel, pel seu car√†cter de militar celestial, a la del cavaller cristi√†.

 

Devoci√≥ a Sant Miquel, deguda al paper igualment dels cavallers, normands o francs, que participaren en la croada que des d¬īUrgell baix√† vers el Pre-pirineu, per la Vall d¬īAger, Balaguer i Lleida, fins aconseguir Val√®ncia. Sant Miquel era considerat un sant protector i animador. En el cas de Balaguer √©s simptom√†tic que se li dedique un temple, per part dels comtes d¬īUrgell, i tamb√© un portal que fins al segle XX mantigu√© enlacrada la figura de Sant Miquel, actualment al Museu de Sitges, despr√©s de l¬īenderrocament del pont i en el seu lloc una r√®plica actual. Escultures ambd√≥s -la primitiva i l’actual- que tanta similitud guarden per √®poca i estil amb Sant Miquel de Ll√≠ria.

 

En l’esmentat palau del Consell de la Paheria de Lleida, la capella municipal -actualment desapareguda- estava dedicada a Sant Miquel, de la qual es conserva el fam√≥s retaule atribu√Įt a Jaume Ferrer. En Val√®ncia, l’antiga Casa de la Ciutat (1311-1860), va albergar la capella dels Jurats presidida tamb√© per l’Arc√†ngel Sant Miquel, bella escultura del segle XV, que ha arribat als nostres dies, i incl√ļs el Llibre del Musta√ßaf (1563-1568), mostra en la seua portada a Sant Miquel, perqu√® l’elecci√≥ d’estos c√†rrecs tenia lloc tots els anys, el dia de Sant Miquel. Per altra part, el rei Mart√≠ l¬īHum√† sabem que f√©u decorar la capella reial del palau de Val√®ncia amb unes pintures que imitaven les de la torre dels √†ngels del palau papal d¬īAviny√≥.

 

Igual que la prefer√®ncia en Lleida i prov√≠ncia per construir els nous temples en els llocs m√©s elevats, presidint el territori, alguns cops possiblement en substituci√≥ de vells cults pagans, coincid√®ncia que es repeteix a√ß√≠ al santuari de Ll√≠ria al cim del tossal. Altra coincid√®ncia es d√≥na en Sant Lloren√ß de Morunys, on per Sant Miquel es bene√Įx el pa dalt del tur√≥ del Cud√≥ ¬†alhora que es bene√Įx el terme. Ac√≠ a Ll√≠ria el ritu de la benedicci√≥ del terme es realitza des de l’esplanada del santuari el 8 de maig, festivitat de l’Aparici√≥ de Sant Miquel.

 

Per un altre costat, en quat a la fundaci√≥ del santuari deLl√≠ria, els historiadors del segle XIX com Marcos Antonio d’Orellana, 1731-1813, entre altres prenien com a fundador al rei Mart√≠, l‚Äô ‚ÄúHum√†‚ÄĚ, per redactar en 1406 les Ordenances per les quals havia de regir-se l’ermitori, que prompte va passar a anomenar-se beateri, per√≤ foren les Cr√≤niques del mateix les que van intentar aportar llum sobre esta fundaci√≥ reial, a causa de les dades manuscrites que apareixen registrades en les mateixes, atribuint la fundaci√≥ a Jaume II, el ‚ÄúJust‚ÄĚ, n√©t del conquistador, amb data de l’any 1326, i de la que se servixen quants han escrit sobre la fundaci√≥ d’este singular ermitori o beateri de Ll√≠ria. El document ‚Äúdada manuscrita de car√†cter simple‚ÄĚ en realitat no es conserva i m√©s b√© sembla que es tracta d’una ressenya hist√≤rica d’algun erudit del segle XVIII.

 

Pascual Madoz (1845-1850) i altres autors del seu temps, arrepleguen respecte d’aix√≤ la seg√ľent informaci√≥ ‚Äú√©s tradici√≥ constant que abans de la conquista de Val√®ncia, pel senyor Jaume I, existia el dit beateri, en l’√®poca del qual vestien les beates l’h√†bit de Sant Francesc, destinat per a l’asil i arreplegament de 15 donzelles o viudes de militars de distinci√≥ que moriren en la guerra contra els moros‚ÄĚ.

 

La definici√≥ de Madoz no ens serveix per a considerar que abans de la conquista sobre la cima del tur√≥ existira el beateri. Per la nostra part i sense base documental que puga servir per a confirmar l’opini√≥ que exposarem, creiem que esta advocaci√≥ i devoci√≥, va haver d’arribar amb estos cristians vells, procedents de Lleida, per les raons que ja hem exposat, en els primers anys de la reconquista, darrere de la incorporaci√≥ de Ll√≠ria a la cultura cristiana d’occident, ¬†en els temps de Jaume I. Anys despr√©s ¬†esta fundaci√≥ reial va ser dotada, per una s√®rie de condicionaments de tipus religi√≥s, d’uns aspectes m√©s formals, ¬†arribant a considerar-se fundaci√≥, obra de la pietat, de Jaume II, el Just, n√©t del Conquistador.

 

La missi√≥ de les beguines de Sant Miquel de Ll√≠ria consistia a elevar fervents preg√†ries al cel, pregant -salve i magn√≠ficat- a D√©u per l’√†nima del Senyor Rei fundador. Rebien una m√≤dica pensi√≥ procedent de les cises o pagaments que de la vila havia de percebre el rei.

 

Als primers temps de la seua fundaci√≥ corresponia la veneraci√≥ d’una primitiva escultura de Sant Miquel de marbre blanc del temps de la conquista, que es va perdre en el segle XIX, durant les guerres civils carlines (1873), despr√©s d’haver sigut substitu√Įda per la talla g√≤tica, del segle XV, que va comen√ßar a rebre gran veneraci√≥ i va convertir el beateri lliri√† en un gran centre devocional de religiositat popular que arriba fins als nostres dies.

 

Es tractava d’una talla m√©s esvelta, majestuosa i rica, donada al beateri pel p. mercedari fr. Juan Gilabert Jofre a la seua germana Enrica, majorala en eixos moments. Imatge de jove adolescent, amb el cabell rinxolat i sostenint la llan√ßa, que clava a la gola del drac o ser demon√≠ac, seguint la versi√≥ tradicional apocal√≠ptica, mentre el bra√ß esquerre sol sostenir l¬īescut de forma redona i a Satan√†s, ven√ßut per Sant Miquel, i per influ√®ncia hel¬∑len√≠stica, se li assigna com a ser celestial i associat a la llum. Imatge miraculosa que va presidir fins a l’any 1936 el santuari lliri√†. ¬†

 

La devoci√≥ a Sant Miquel en el segles del g√≤tic, especialment en el XV, m√©s que minvar sembla que s¬īincrementa, si tenim en compte el gran nom de retaules dedicats a ell totalment o compartint patronatge amb altres sants. El seu car√†cter de sant protector f√©u que ¬†li posaren ciutats sota la seua expressa protecci√≥, per tal de lliurar-les de les pestes i les guerres. Car√†cter de sant protector, per altra part, que passar√† a compartir, des de finals del XIV inicis del segle XV, amb l¬ī√Ängel Custodi, de tal forma que a voltes es confondr√† el culte d¬īambd√≥s.

 

Fins a finals del segle XV no es generalitzen les representacions de l¬īarc√†ngel sostenint una espasa en lloc de la llan√ßa. Per altra part, assum√≠ un distintiu m√©s, en situar-lo l¬īesgl√©sia de la Contrareforma com a sant protector contra l¬īheretgia del protestantisme, una nova faceta a afegir a la seua personalitat combativa.

 

El beateri de Llíria, es una fundació reial molt singular, tant pels seus òrgans fonamentals de govern com pels seus costums, que va ser acollit amb especial afecte davall reial patronatge dels monarques de la casa reial catalanoaragonesa i, administrat pels jurats de la vila de Llíria.

 

En un dels contraforts del primitiu edifici es troba un interessant testimoni esculpit en pedra, es tracta del blas√≥ o escut reial ‚Äúel senyal del rei‚ÄĚ indicador de la protecci√≥ reial. Bloc de carreu que mostra en relleu l’ensenya dels reis de la Corona d’Arag√≥, i damunt de tot del fundador d¬īesta casa reial, Jaume I, el ‚ÄúConquistador‚ÄĚ, del que enguany celebrem el 800 aniversari del seu naiximent.

 

Burns, Robert Ignatius. El regne de València en el segle XIII. Església i societat. Dos volums.

Civera Marquino, Amadeo. Ll√≠ria musulmana. Bibli√≤fils i cal¬∑l√≠grafs. En la Rev. Llorer, n√ļm. 2. Val√®ncia, 1986.

Civera Marquino, Amadeo. Sostrada goticomud√®jar en l’esgl√©sia de Santa Maria o de la Sang de Ll√≠ria. Val√®ncia, 1989.

Fite, Francesc. La imatge arquetípica de Sant Miquel entre orient i occident i la seua incidència a Catalunya.

Madoz, Pascual. Diccionari Geogr√†fic Estad√≠stic Hist√≤ric d’Espanya i les seues possessions d’ultramar. Madrid, 1845-1850).

Mateu i Llopis, Felipe. Lleida i les seues relacions amb València. Lleida, 1976.

Orellana Mochol√≠, Marcos Antonio de. Tractat HistoricoApolog√®tic de les Mugeres Emparedades, escrit a principis del present segle per D. Marcos Antonio d’Orellana i augmentat amb algunes notes i aclariments en esta primera edici√≥ per Juan Churat i Saur√≠. Val√®ncia, 1887.

Autor: Jorge Martinez
Autora: Rosa A. Rozalem Palacio
 • EL BEATERIO DE SAN MIGUEL DE LLIRIA EN LOS GRABADOS, ESTAMPAS Y LITOGRAF√ćAS DE LOS SIGLOS XVIII Y XIX.

  ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†¬† ¬†…
Descubre m√°s articulos relacionados
Cargue M√°s Por Amadeo Civera
Cargue M√°s En Historia

174 Comentarios

 1. kertvbs.webgarden.com

  31 marzo, 2022 en 1:16 pm

  cialis pills https://kertvbs.webgarden.com/

  Thank you. An abundance of info.

  Contestar

 2. canadian pharmacies shipping to usa

  1 abril, 2022 en 8:52 am

  canadian pharmacies that ship to us https://telegra.ph/How-Has-The-COVID-19-Pandemic-Changed-Our-Lives-Globally-02-24

  Awesome advice. Thank you.

  Contestar

 3. buy cialis without a doctor’s prescription https://weruybsd.fireblogz.com/39575666/four-issues-to-do-immediately-about-online-pharmacies

  Nicely put. With thanks.

  Contestar

 4. gwertvb.mystrikingly.com

  5 abril, 2022 en 12:35 pm

  cialis lowest price https://gwertvb.mystrikingly.com/

  You expressed that terrifically!

  Contestar

 5. canadian pharcharmy online

  6 abril, 2022 en 3:12 pm

 6. cialis purchase online without prescription https://graph.org/The-Way-To-Get-Health-Care-At-Home-During-COVID-19—Health–Fitness-04-07

  Beneficial facts. Regards.

  Contestar

 7. Canadian Pharmacies Shipping to USA

  9 abril, 2022 en 4:21 pm

  canada medication https://canadian-pharmacies0.yolasite.com/

  You explained it very well!

  Contestar

 8. northwest pharmacy canada

  10 abril, 2022 en 9:38 am

  canadian discount pharmacies https://pharmacy-online.yolasite.com/

  Many thanks. I like this.

  Contestar

 9. buy viagra now

  11 abril, 2022 en 11:07 am

  northwest pharmacies https://kevasw.webgarden.com/

  You’ve made your stand extremely well..

  Contestar

 10. 62553dced4718.site123.me

  12 abril, 2022 en 12:11 pm

  generic cialis https://62553dced4718.site123.me/

  Factor clearly considered..

  Contestar

 11. agrtyh.micro.blog

  13 julio, 2022 en 3:28 pm

  cialis 5mg https://agrtyh.micro.blog/

  Thank you. Plenty of advice.

  Contestar

 12. www.artstation.cometnyqs6profile

  14 julio, 2022 en 10:38 am

  cialis 20mg prix en pharmacie https://www.artstation.com/etnyqs6/profile

  Superb information. Regards!

  Contestar

 13. Northwest Pharmacy

  18 julio, 2022 en 12:36 pm

  cialis from canada https://kaswes.proweb.cz/

  Terrific stuff, Cheers!

  Contestar

 14. kvqtig.zombeek.cz

  18 julio, 2022 en 9:58 pm

  tadalafil generic https://kvqtig.zombeek.cz/

  Nicely put. Appreciate it!

  Contestar

 15. highest rated canadian pharmacies

  19 julio, 2022 en 9:51 am

  canadianpharmacy http://kwsedc.iwopop.com/

  Info well taken.!

  Contestar

 16. kwerks.iwopop.com

  19 julio, 2022 en 4:29 pm

  cialis pills http://kwerks.iwopop.com/

  Great forum posts, Regards!

  Contestar

 17. drugs for sale

  19 julio, 2022 en 10:35 pm

  canadian pharcharmy online https://drugscanada.teachable.com/

  Cheers, Excellent stuff.

  Contestar

 18. selaw.flazio.com

  20 julio, 2022 en 8:49 am

  cialis 5mg prix https://selaw.flazio.com/

  Great forum posts. Kudos!

  Contestar

 19. gswera.livejournal.com385.html

  20 julio, 2022 en 4:35 pm

  tadalafil tablets https://gswera.livejournal.com/385.html

  Thanks. Great information.

  Contestar

 20. cialis pills https://canadianpharmaceutical.bigcartel.com/canadian-pharmaceuticals-online

  You have made your position pretty effectively..

  Contestar

 21. online pharmacies

  21 julio, 2022 en 12:52 pm

 22. pharmacy canada

  21 julio, 2022 en 11:12 pm

  canadian pharmacys https://hub.docker.com/r/pharmacies/online

  With thanks. I value it.

  Contestar

 23. online drug store

  22 julio, 2022 en 7:27 am

  online pharmacy canada https://www.formlets.com/forms/N2BtJ3kPeJ3KclCw/

  Whoa lots of very good knowledge!

  Contestar

 24. www.divephotoguide.comuserpharmacies

  22 julio, 2022 en 3:35 pm

  cialis without a doctor’s prescription https://www.divephotoguide.com/user/pharmacies

  Wonderful write ups. Thank you!

  Contestar

 25. canadian online pharmacy https://hkwerf.micro.blog/

  Good postings, Appreciate it.

  Contestar

 26. tadalafil https://canadian-government-approved-pharmacies.webflow.io/

  Many thanks. A good amount of advice!

  Contestar

 27. https://kawerc.proweb.cz/

  25 julio, 2022 en 5:30 pm

  tadalafil tablets https://kawerc.proweb.cz/

  Good info. Thanks!

  Contestar

 28. canada medication

  25 julio, 2022 en 11:12 pm

  northwest pharmacy canada https://pedrew.zombeek.cz/

  You actually stated this superbly.

  Contestar

 29. top rated online canadian pharmacies

  28 julio, 2022 en 3:20 pm

 30. viagra canada

  28 julio, 2022 en 9:12 pm

  canadian discount pharmacies https://swebas.livejournal.com/359.html

  Cheers. Loads of advice.

  Contestar

 31. lawert.micro.blog

  29 julio, 2022 en 8:31 am

  cialis 5mg prix https://lawert.micro.blog/

  Nicely put, Thank you.

  Contestar

 32. global pharmacy canada

  29 julio, 2022 en 2:31 pm

  canadian cialis https://canadian-pharmacies.webflow.io/

  Valuable advice. Thank you!

  Contestar

 33. https://www.divephotoguide.com/user/drugs

  30 julio, 2022 en 2:15 pm

  tadalafil 20 mg https://www.divephotoguide.com/user/drugs

  You mentioned it perfectly!

  Contestar

 34. hub.docker.comrdkwerdrugs

  30 julio, 2022 en 8:23 pm

  cialis generico online https://hub.docker.com/r/dkwer/drugs

  Wow all kinds of excellent facts.

  Contestar

 35. linktr.eecanadianpharmacy

  31 julio, 2022 en 11:12 pm

  tadalafil without a doctor’s prescription https://linktr.ee/canadianpharmacy

  You reported it perfectly!

  Contestar

 36. canadian pharmacy online 24

  2 agosto, 2022 en 11:11 am

  canada pharmacy https://kawers.micro.blog/

  Cheers! Very good information!

  Contestar

 37. buy tadalafil online

  4 agosto, 2022 en 9:56 am

  buy generic cialis https://mewser.mystrikingly.com/

  Terrific stuff. Many thanks!

  Contestar

 38. tadalafil generic https://sbwerd.estranky.sk/clanky/cialis-generic-pharmacy-online.html

  You actually mentioned that perfectly!

  Contestar

 39. buy cialis us pharmacy

  4 agosto, 2022 en 10:42 pm

  cialis 20mg prix en pharmacie https://alewrt.flazio.com/

  Excellent advice. Thank you.

  Contestar

 40. buy cialis online no prescription

  5 agosto, 2022 en 9:52 am

  Cheap cialis https://buycialisonline.fo.team/

  Lovely forum posts, Regards.

  Contestar

 41. laswert.wordpress.com

  6 agosto, 2022 en 10:00 am

  cialis uk https://laswert.wordpress.com/

  You’ve made your point quite nicely.!

  Contestar

 42. tadalafil20mg.proweb.cz

  7 agosto, 2022 en 8:50 pm

  cialis generico https://tadalafil20mg.proweb.cz/

  Cheers! Wonderful information.

  Contestar

 43. https://owzpkg.zombeek.cz/

  8 agosto, 2022 en 9:28 am

  buy cialis without a doctor’s prescription https://owzpkg.zombeek.cz/

  You expressed it really well.

  Contestar

 44. buy cialis online cheap

  8 agosto, 2022 en 5:12 pm

  buy cialis http://lasweb.iwopop.com/

  Thanks a lot. Loads of advice.

  Contestar

 45. https://buycialisonline.teachable.com/

  9 agosto, 2022 en 9:14 am

  cialis generico online https://buycialisonline.teachable.com/

  With thanks! Quite a lot of posts.

  Contestar

 46. buy cialis online cheap

  9 agosto, 2022 en 4:32 pm

  cialis generico https://kalwer.micro.blog/

  Truly a lot of fantastic facts.

  Contestar

 47. www.divephotoguide.comuserbuycialisonline

  10 agosto, 2022 en 5:03 pm

  cialis 20mg prix en pharmacie https://www.divephotoguide.com/user/buycialisonline

  You reported that superbly.

  Contestar

 48. buy cheap cialis in canada

  11 agosto, 2022 en 8:51 am

  cialis purchase online without prescription https://hub.docker.com/r/tadalafil/20mg

  Thank you! Numerous tips!

  Contestar

 49. https://tadalafil20mg.webflow.io/

  11 agosto, 2022 en 4:52 pm

  cialis 5 mg https://tadalafil20mg.webflow.io/

  Well expressed without a doubt! !

  Contestar

 50. kswbnh.nethouse.ru

  12 agosto, 2022 en 10:02 am

  online cialis https://kswbnh.nethouse.ru/

  Awesome postings, Many thanks.

  Contestar

 51. buy cialis without a doctor’s prescription https://www.formlets.com/forms/fpN4Ll8AEnDHBAkr/

  Thanks! Numerous write ups!

  Contestar

 52. buy cialis online without a prescription

  13 agosto, 2022 en 8:39 am

  tadalafil 10 mg https://form.jotform.com/ogmyn/buycialisonline

  Many thanks. Numerous tips.

  Contestar

 53. linktr.eebuycialisonline

  13 agosto, 2022 en 12:21 pm

  cialis uk https://linktr.ee/buycialisonline

  Regards! Helpful stuff!

  Contestar

 54. https://telegra.ph/Cialis-20mg-08-13

  13 agosto, 2022 en 4:15 pm

  cialis generico https://telegra.ph/Cialis-20mg-08-13

  Thanks! I value it.

  Contestar

 55. graph.orgTadalafil-20mg-08-13

  13 agosto, 2022 en 7:53 pm

  Cialis tadalafil https://graph.org/Tadalafil-20mg-08-13

  Thanks a lot, I like this!

  Contestar

 56. online drug store

  14 agosto, 2022 en 5:49 am

  cialis from canada https://kwenzx.nethouse.ru/

  You said that very well.

  Contestar

 57. canadian discount pharmacies

  14 agosto, 2022 en 9:19 am

  online drug store https://dwerks.nethouse.ru/

  Wow quite a lot of valuable tips.

  Contestar

 58. tadalafil tablets https://graph.org/Safe-canadian-online-pharmacies-08-12

  Perfectly spoken certainly! !

  Contestar

 59. no 1 canadian pharcharmy online

  15 agosto, 2022 en 10:38 pm

  canadian rx https://linktr.ee/canadianpharmacies

  This is nicely put. !

  Contestar

 60. https://buyviagraonlinee.mystrikingly.com/

  16 agosto, 2022 en 8:58 am

  canadian cialis https://buyviagraonlinee.mystrikingly.com/

  Really tons of excellent knowledge.

  Contestar

 61. https://buyviagraonline.flazio.com/

  16 agosto, 2022 en 4:10 pm

  online cialis https://buyviagraonline.flazio.com/

  You actually suggested it effectively.

  Contestar

 62. buy viagra cheap

  16 agosto, 2022 en 8:07 pm

  Viagra 5mg prix https://buyviagraonline.fo.team/

  Seriously many of amazing data.

  Contestar

 63. noyano.wixsite.combuyviagraonline

  17 agosto, 2022 en 6:27 am

  cialis 20mg https://noyano.wixsite.com/buyviagraonline

  Thanks a lot. Terrific stuff.

  Contestar

 64. buy generic viagra pills

  17 agosto, 2022 en 10:50 am

  Viagra coupon https://buyviagraonlinet.wordpress.com/

  With thanks, Fantastic information!

  Contestar

 65. buy cialis without a doctor’s prescription https://buyviagraonl.livejournal.com/386.html

  Many thanks. I appreciate it!

  Contestar

 66. buyviagraonline.nethouse.ru

  17 agosto, 2022 en 6:20 pm

  canadian cialis https://buyviagraonline.nethouse.ru/

  Whoa loads of fantastic facts!

  Contestar

 67. medication without a doctors prescription https://buyviagraonline.estranky.cz/clanky/can-i-buy-viagra-without-prescription.html

  Regards! Plenty of posts.

  Contestar

 68. buyviagraonline.proweb.cz

  18 agosto, 2022 en 6:28 am

  cialis generico online https://buyviagraonline.proweb.cz/

  Thanks a lot, Loads of stuff!

  Contestar

 69. buy viagra online no prescription

  18 agosto, 2022 en 10:29 am

  Viagra 5 mg https://buyviagraonline.zombeek.cz/

  Nicely put, Regards!

  Contestar

 70. http://jso7c59f304.iwopop.com/

  18 agosto, 2022 en 2:00 pm

  tadalafil 5mg http://jso7c59f304.iwopop.com/

  Really quite a lot of superb tips.

  Contestar

 71. porno}

  19 agosto, 2022 en 10:53 am

  ????

  goodddd thankssss youuuu

  Contestar

 72. buy viagra uk

  20 agosto, 2022 en 12:25 pm

  How does viagra work https://buyviagraonline.teachable.com/

  Whoa a lot of excellent knowledge!

  Contestar

 73. buy cialis online https://telegra.ph/How-to-get-viagra-without-a-doctor-08-18

  You actually revealed that fantastically!

  Contestar

 74. https://buyviagraonline.micro.blog/

  21 agosto, 2022 en 8:05 am

  buy cialis online https://buyviagraonline.micro.blog/

  Beneficial data. Thanks a lot.

  Contestar

 75. www.divephotoguide.comuserbuyviagraonline

  21 agosto, 2022 en 3:23 pm

  tadalafil 20 mg https://www.divephotoguide.com/user/buyviagraonline

  You definitely made your point.

  Contestar

 76. hub.docker.comrbuyviagraonlineviagra

  21 agosto, 2022 en 7:19 pm

  cialis generico online https://hub.docker.com/r/buyviagraonline/viagra

  Nicely put. Cheers.

  Contestar

 77. buy generic viagra

  22 agosto, 2022 en 7:59 am

  Viagra alternative https://viagrawithoutprescription.webflow.io/

  Nicely put, Thanks!

  Contestar

 78. form.jotform.com222341315941044

  23 agosto, 2022 en 8:31 am

  cialis from canada https://form.jotform.com/222341315941044

  Well voiced really. .

  Contestar

 79. linktr.eebuyviagraonline

  23 agosto, 2022 en 12:20 pm

  cialis from canada https://linktr.ee/buyviagraonline

  You actually explained this terrifically.

  Contestar

 80. buy viagra online

  23 agosto, 2022 en 3:44 pm

  Viagra 5 mg funziona https://buyviagraonline.home.blog/

  Appreciate it. Loads of postings.

  Contestar

 81. canadianpharmaceuticalsonline.home.blog

  23 agosto, 2022 en 7:27 pm

  cialis https://canadianpharmaceuticalsonline.home.blog/

  Thanks a lot! Helpful information.

  Contestar

 82. buy viagra online without a prescription

  28 agosto, 2022 en 10:19 pm

  Viagra alternative https://onlineviagra.mystrikingly.com/

  Many thanks. A lot of content!

  Contestar

 83. where to buy viagra online

  29 agosto, 2022 en 12:41 pm

  Viagra for daily use https://reallygoodemails.com/onlineviagra

  Nicely put. Thank you!

  Contestar

 84. buy viagra cheap

  29 agosto, 2022 en 5:23 pm

 85. https://viagraonlineee.wordpress.com/

  29 agosto, 2022 en 9:09 pm

  cialis generic https://viagraonlineee.wordpress.com/

  You expressed that superbly!

  Contestar

 86. https://viagraonline.home.blog/

  30 agosto, 2022 en 7:42 am

  cialis uk https://viagraonline.home.blog/

  You said it adequately!

  Contestar

 87. cialis uk https://viagraonlinee.livejournal.com/492.html

  Incredible a lot of great info!

  Contestar

 88. onlineviagra.flazio.com

  30 agosto, 2022 en 1:58 pm

  tadalafil 10 mg https://onlineviagra.flazio.com/

  Kudos! I value it.

  Contestar

 89. buy viagra online without a prescription

  30 agosto, 2022 en 8:25 pm

  Viagra tablets https://onlineviagra.fo.team/

  You stated that effectively!

  Contestar

 90. cialis from canada https://www.kadenze.com/users/canadian-pharmaceuticals-for-usa-sales

  You actually stated it effectively!

  Contestar

 91. northwest pharmacy canada

  3 septiembre, 2022 en 10:03 am

  drugstore online https://linktr.ee/canadianpharmaceuticalsonline

  Many thanks. Fantastic information!

  Contestar

 92. 500px.compcanadianpharmaceuticalsonline

  3 septiembre, 2022 en 8:52 pm

  cialis generico online https://500px.com/p/canadianpharmaceuticalsonline

  Amazing all kinds of useful material.

  Contestar

 93. canadian pharmacies mail order

  4 septiembre, 2022 en 6:36 pm

 94. challonge.comencanadianpharmaceuticalsonlinemt

  5 septiembre, 2022 en 2:18 am

  buy cialis online https://challonge.com/en/canadianpharmaceuticalsonlinemt

  Cheers! Plenty of advice!

  Contestar

 95. tadalafil without a doctor’s prescription https://500px.com/p/listofcanadianpharmaceuticalsonline

  Fantastic information. Thanks a lot.

  Contestar

 96. canadian pharmacy online

  5 septiembre, 2022 en 2:59 pm

  canadian pharmacies that are legit https://www.seje.gov.mz/question/canadian-pharmacies-shipping-to-usa/

  Regards, I enjoy this!

  Contestar

 97. madridbet

  5 septiembre, 2022 en 3:51 pm

 98. online pharmacies

  5 septiembre, 2022 en 7:49 pm

  canadian pharmacy no prescription https://challonge.com/en/canadianpharmaciesshippingtousa

  Awesome stuff. Regards.

  Contestar

 99. online canadian pharmacy

  6 septiembre, 2022 en 8:01 am

  canadian pharmacies shipping to usa https://challonge.com/en/canadianpharmaceuticalsonlinetousa

  Nicely put, Appreciate it.

  Contestar

 100. madridbet

  6 septiembre, 2022 en 1:38 pm

 101. www.scoop.ittopiccanadian-pharmaceuticals-online

  6 septiembre, 2022 en 7:47 pm

  generic cialis https://www.scoop.it/topic/canadian-pharmaceuticals-online

  You mentioned this terrifically.

  Contestar

 102. canadian pharmacies

  7 septiembre, 2022 en 8:18 am

  online pharmacies pinshape.com/users/2441621-canadian-pharmaceutical-companies

  You explained it wonderfully.

  Contestar

 103. stromectol brasilien

  9 septiembre, 2022 en 12:34 pm

  stromectol tablets uk https://pinshape.com/users/2445987-order-stromectol-over-the-counter

  Seriously lots of terrific knowledge.

  Contestar

 104. stromectol dosering

  10 septiembre, 2022 en 11:11 am

  order stromectol no prescription https://challonge.com/en/orderstromectoloverthecounter

  Really many of superb facts!

  Contestar

 105. 500px.comporderstromectoloverthecounter

  10 septiembre, 2022 en 2:58 pm

  Viagra 5mg prix https://500px.com/p/orderstromectoloverthecounter

  Cheers! Numerous knowledge.

  Contestar

 106. Viagra for daily use https://www.seje.gov.mz/question/order-stromectol-over-the-counter-6/

  Thanks. Very good information!

  Contestar

 107. Viagra 20mg https://canadajobscenter.com/author/buystromectol/

  You explained it fantastically!

  Contestar

 108. cialis canadian pharmacy

  11 septiembre, 2022 en 12:59 pm

  trust pharmacy canada https://canadajobscenter.com/author/canadianpharmaceuticalsonline/

  Awesome information. Regards.

  Contestar

 109. Viagra 5 mg funziona https://aoc.stamford.edu/profile/canadianpharmaceuticalsonline/

  You made your point extremely well!!

  Contestar

 110. Viagra tablets australia https://canadianpharmaceuticalsonline.bandcamp.com/releases

  With thanks. Fantastic information.

  Contestar

 111. canadian prescriptions online

  13 septiembre, 2022 en 6:08 am

  cialis canadian pharmacy https://ktqt.ftu.edu.vn/en/question list/canadian-pharmaceuticals-for-usa-sales/

  You reported that really well.

  Contestar

 112. online drug store

  13 septiembre, 2022 en 11:11 am

 113. https://aoc.stamford.edu/profile/Stromectol/

  13 septiembre, 2022 en 5:12 pm

  Viagra generique https://aoc.stamford.edu/profile/Stromectol/

  With thanks, Loads of facts!

  Contestar

 114. How does viagra work https://ktqt.ftu.edu.vn/en/question list/order-stromectol-over-the-counter-10/

  Amazing many of terrific data.

  Contestar

 115. Viagra alternative https://www.repairanswers.net/question/order-stromectol-over-the-counter-2/

  Amazing plenty of fantastic advice!

  Contestar

 116. Viagra manufacturer coupon https://www.repairanswers.net/question/stromectol-order-online/

  You’ve made your point pretty effectively.!

  Contestar

 117. stromectol for sale

  16 septiembre, 2022 en 2:14 pm

  stromectol https://canadajobscenter.com/author/arpreparof1989/

  Fantastic write ups. Thanks a lot!

  Contestar

 118. discount stromectol

  17 septiembre, 2022 en 1:35 pm

  stromectol buy https://aoc.stamford.edu/profile/goatunmantmen/

  Excellent facts. Regards.

  Contestar

 119. web904.comstromectol-buy

  17 septiembre, 2022 en 7:33 pm

  Viagra canada https://web904.com/stromectol-buy/

  With thanks! An abundance of data.

  Contestar

 120. web904.combuy-ivermectin-online-fitndance

  18 septiembre, 2022 en 12:43 pm

  Viagra purchasing https://web904.com/buy-ivermectin-online-fitndance/

  Info clearly considered.!

  Contestar

 121. https://glycvimepedd.bandcamp.com/releases

  18 septiembre, 2022 en 4:12 pm

  Viagra reviews https://glycvimepedd.bandcamp.com/releases

  You actually expressed it fantastically!

  Contestar

 122. canadajobscenter.comauthorereswasint

  19 septiembre, 2022 en 1:39 pm

  Viagra 20mg https://canadajobscenter.com/author/ereswasint/

  Fantastic posts. Thanks!

  Contestar

 123. canadian pharmaceuticals online

  19 septiembre, 2022 en 6:11 pm

  canadian pharmacies https://aoc.stamford.edu/profile/hispennbackwin/

  Great information. Cheers.

  Contestar

 124. bursuppsligme.bandcamp.comreleases

  19 septiembre, 2022 en 9:56 pm

  Viagra generico https://bursuppsligme.bandcamp.com/releases

  Regards. An abundance of info.

  Contestar

 125. buy stromectol

  20 septiembre, 2022 en 2:33 pm

 126. Generic viagra https://pinshape.com/users/2462910-order-stromectol-online

  Fantastic forum posts, Kudos.

  Contestar

 127. 500px.com/p/phraspilliti

  21 septiembre, 2022 en 3:29 pm

  Viagra bula 500px.com/p/phraspilliti

  Helpful info. Many thanks.

  Contestar

 128. web904.comcanadian-pharmaceuticals-for-usa-sales

  22 septiembre, 2022 en 9:18 am

  Interactions for viagra https://web904.com/canadian-pharmaceuticals-for-usa-sales/

  Many thanks. Fantastic information.

  Contestar

 129. 500px.compskulogovid?view=groups

  23 septiembre, 2022 en 10:57 am

  Tadalafil 20 mg https://500px.com/p/skulogovid/?view=groups

  Kudos! Wonderful information!

  Contestar

 130. 500px.compbersavahi?view=groups

  23 septiembre, 2022 en 2:55 pm

  Tadalafil tablets https://500px.com/p/bersavahi/?view=groups

  Fine write ups. Appreciate it!

  Contestar

 131. online pharmacy

  24 septiembre, 2022 en 8:06 am

  canadian pharmacies online https://reallygoodemails.com/canadianpharmaceuticalsonlineusa

  Truly quite a lot of useful info.

  Contestar

 132. https://sanangelolive.com/members/pharmaceuticals

  24 septiembre, 2022 en 4:44 pm

  Generic for viagra https://sanangelolive.com/members/pharmaceuticals

  Really lots of awesome info!

  Contestar

 133. canadadrugs

  26 septiembre, 2022 en 3:47 pm

  canada pharmacies online prescriptions https://melaninterest.com/user/canadian-pharmaceuticals-online/?view=likes

  Thanks a lot. Terrific stuff!

  Contestar

 134. canadian pharmacycanadian pharmacy

  26 septiembre, 2022 en 7:46 pm

 135. buyersguide.americanbar.orgprofile4206420

  26 septiembre, 2022 en 11:54 pm

  Cheap viagra https://buyersguide.americanbar.org/profile/420642/0

  You made your point pretty nicely!!

  Contestar

 136. experiment.comuserscanadianpharmacy

  27 septiembre, 2022 en 7:35 am

  Interactions for viagra https://experiment.com/users/canadianpharmacy

  Useful write ups. Thanks.

  Contestar

 137. https://moaamein.nacda.com/profile/422018/0

  2 octubre, 2022 en 10:32 am

  Viagra generic https://moaamein.nacda.com/profile/422018/0

  You expressed it perfectly!

  Contestar

 138. Viagra vs viagra vs levitra https://sanangelolive.com/members/canadianpharmaceuticalsonlineusa

  Beneficial info. Regards.

  Contestar

 139. madridbet

  6 octubre, 2022 en 1:20 pm

 140. canada pharmacy

  8 octubre, 2022 en 1:43 pm

  best canadian mail order pharmacies https://search.givewater.com/serp?q=¬ęMy Canadian Pharmacy – Extensive Assortment of Medications ‚Äď 2022¬Ľ

  Cheers, Quite a lot of advice!

  Contestar

 141. medicaments stromectol

  29 octubre, 2022 en 1:31 pm

 142. How does viagra work https://pharmaceuticals.cgsociety.org/jvcc/canadian-pharmaceuti

  Kudos. Quite a lot of data!

  Contestar

 143. grandpashabet

  5 noviembre, 2022 en 3:41 pm

 144. canada pharmacy

  16 noviembre, 2022 en 6:31 pm

  canadian drug https://www.wattpad.com/user/Canadianpharmacy

  Seriously tons of awesome info!

  Contestar

 145. pinshape.comusers2510246-medicine-online-shopping

  16 noviembre, 2022 en 11:13 pm

 146. madridbet

  22 diciembre, 2022 en 10:07 pm

 147. Meritking

  24 diciembre, 2022 en 2:21 pm

 148. okey oyna

  27 diciembre, 2022 en 12:38 pm

 149. Viagra vs viagra vs levitra https://www.isixsigma.com/members/pharmacyonlinenoprescription/

  Cheers, I value it!

  Contestar

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Mira también

EL BEATERIO DE SAN MIGUEL DE LLIRIA EN LOS GRABADOS, ESTAMPAS Y LITOGRAF√ćAS DE LOS SIGLOS XVIII Y XIX.

¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†¬† ¬†…